Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
17 februari 2023
Van der Hoeven Kliniek

18 maart 2023: Open Dag TBS Nederland – Van der Hoeven Kliniek

Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken, waaronder de Van der Hoeven Kliniek met locaties in Amersfoort en Utrecht, hun deuren voor publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid.

Een aantal jaar ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. We zijn blij dat we onze deuren in 2023 weer kunnen openen voor publiek. Inschrijven is verplicht en kan vanaf 17 februari 2023 vanaf 10:00 uur via www.tbsnederland.nl.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)
De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn:

  • FPC De Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC Oostvaarderskliniek, Almere
  • FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)
  • FPC De Rooyse Wissel, Venray
  • FPK De Woenselse Poort, Eindhoven
  • FPK De Beuken, Boschoord én
  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht

Inschrijven
Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan van vrijdag 17 tot en met zondag 26 februari 2023 via www.tbsnederland.nl
Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar.
Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene.

Wat is er te zien?
Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. Op de website van TBS Nederland is meer informatie te vinden over de programma’s van alle deelnemende instellingen.

Programma Van der Hoeven Kliniek
De Van der Hoeven Kliniek doet op drie locaties mee aan de Open Dag TBS NL. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor de locatie aan de locatie Willem Dreeslaan en de Oudlaan (de Wierde) in Utrecht of locatie Utrechtseweg (de Voorde) in Amersfoort.

Het bezoek begint op alle locaties met een ontvangst en daarna worden de bezoekers binnen de kliniek rondgeleid. Zij krijgen informatie over tbs, de behandeling en het resocialisatietraject. Het programma is op alle locaties van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?
Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland
In 2023 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

Van der Hoeven Kliniek
De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie. In de Van der Hoeven Kliniek leren patiënten met een tbs-maatregel of een civielrechtelijke maatregel hoe ze op een verantwoordelijke manier kunnen leven. Veilig voor een ander en voor zichzelf. De Van der Hoeven Kliniek heeft twee locaties in Utrecht en één in Amersfoort (de Voorde).