Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Opleiding psychiatrie: forensische stage

Wil je als psychiater in opleiding actief bijdragen aan de behandeling van patiënten en cliënten in een stimulerende leeromgeving? Dat kan binnen De Forensische Zorgspecialisten. Wij hebben jaarlijks vier tot vijf stageplaatsen in zowel een klinische als poliklinische setting beschikbaar voor arts-assistenten psychiatrie. Als forensisch psychiater in opleiding behandel je mensen die vanwege hun ernstig grensoverschrijdende gedrag, veroorzaakt door een psychische stoornis, met justitie in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen.

Doelgroep

De patiënten en cliënten die door ons worden behandeld, hebben vaak één of meerdere persoonlijkheidsstoornissen, gedrag dat gekenmerkt wordt door agressieve impulsdoorbraken en/of psychopathische trekken. Daarnaast is bij een deel van de patiëntenpopulatie sprake van een psychotische of andere as I-stoornis. Tijdens de stage maak je kennis met de psychopathologie die bij hen tot grensoverschrijdend gedrag of tot delictpleging heeft geleid. De behandeling vindt intra- en transmuraal plaats binnen de Van der Hoeven Kliniek of ambulant bij de Waag in Utrecht.

Werkzaamheden

Je wordt betrokken bij alle fases van de behandeling. Zo leer je in te schatten hoe groot de kans op risicovol gedrag is en hoe je dit het beste kunt verminderen. Tijdens deze stage word je daarin getraind. Je bent verantwoordelijk voor een eigen patiëntenbestand, waarvoor je concreet forensisch psychiatrische diagnostiek uitvoert en risicotaxaties afneemt. Je adviseert tijdens de stage collegae behandelaren, neemt deel aan multidisciplinaire besprekingen, en krijgt één keer per maand forensisch psychiatrisch onderwijs. Verder is het mogelijk om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Praktisch

De stage forensische psychiatrie duurt een half jaar of een jaar (0,8 tot 1 fte), en vindt plaats in Utrecht. De stage kan zowel bij de Van der Hoeven Kliniek als bij de Waag worden gelopen. Bij elke fase van de stage wordt de supervisie en het mentoraat verzorgd door een ervaren forensisch psychiater, waarbij de keuzestage via een driemaandelijkse evaluatie beoordeeld wordt, met aan het eind van de keuzestage een eindbeoordeling door de keuzestageopleider.

Download PDF ‘Keuzestage Forensische Psychiatrie’

Tijdens de keuzestage maak je kennis met psychopathologie die tot grensoverschrijdend gedrag of het plegen van delicten heeft geleid. Doorgaans voldoen patiënten aan de criteria voor één of meerdere persoonlijkheidsstoornissen en wordt hun gedrag gekenmerkt door agressieve impulsdoorbraken en/of psychopathische trekken.

Download PDF

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om de opleiding Psychiatrie, forensische stage in deeltijd te doen?

Het is zeker mogelijk om de opleiding in deeltijd te doen als het gaat om 80% (32 uur per week).

Hoeveel uur werk je per dag?

Hoeveel uur je werkt op een dag kan variëren van 8 tot 9 uur. Dit is afhankelijk van het soort aanstelling dat je hebt.

Hoe lang duurt de stage?

Dit kan een half jaar of een jaar zijn. Dat ligt aan je eigen voorkeur.

Waar vindt de forensische stage plaats? Binnen welke setting?

De stage vindt altijd plaats in Utrecht. Zo zijn er klinische stages mogelijk binnen de Van der Hoeven Kliniek bij de tbs of de klinische intensieve behandeling (RM, ZM en overige forensische titels). Ook is er plek voor poliklinische stages. Deze vinden plaats bij de Waag.

Kan ik psychotherapieën die bij mijn huidige instelling lopen doorzetten?

Dit is in overleg vaak mogelijk.

Hoe druk zijn de diensten?

De diensten zijn over het algemeen rustig. De meeste vragen kunnen telefonisch worden afgewikkeld. Een enkele keer is het nodig om ’s avonds naar de kliniek te komen. Het komt vrijwel nooit voor dat je ’s nacht in de kliniek voor een consult aanwezig moet zijn. Er zijn geen opnames in de avond, nacht of weekend.

Hoe verloopt de procedure?

Er wordt aan je gevraagd om een cv in te sturen. Er volgt dan een uitnodiging voor een oriënterend gesprek en een korte rondleiding in de kliniek en desgewenst de polikliniek.

Staat je vraag en antwoord er niet tussen? Neem dan gerust contact op.

Contact

J.A. Troelstra
Psychiater en Opleider Psychiatrie