
Over De Forensische Zorgspecialisten
Leef. Veilig. Samen. Dat is onze missie. Dat doen we onder andere door het aanbieden van behandelingen voor mensen met strafbaar gedrag en mensen die een gevaar voor zichzelf of anderen zijn. Dit doen we binnen twee zorgonderdelen: de Waag en de Van der Hoeven Kliniek. Daarnaast investeren we in onderzoek, diagnostiek, preventie, behandeling en re-integratie. We werken klinisch en poliklinisch. Onze afdeling Onderzoek ontwikkelt internationaal toonaangevende instrumenten.
Geschiedenis
Onze geschiedenis gaat ver terug. De Van der Hoeven Kliniek bestaat al sinds 1955. Deze kliniek komt voort uit een van de oudste psychiatrische instellingen van Nederland, de Willem Arntsz Stichting. In 1991 verzelfstandigde de kliniek en werd bestuurd door de Van der Hoeven Stichting.
De Waag is opgericht in 1992 als centrum voor ambulante forensische zorg. Het idee hiervan was om een poli- en dagkliniek voor de Van der Hoeven Kliniek te openen.
In 2004 werd het aanbod verbreed met het openen van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). Echter is deze in 2017 weer gesloten.
Om het brede aanbod aan kennis en diensten te verduidelijken, veranderde de Van der Hoeven Stichting sinds 2012 zijn naam naar De Forensische Zorgspecialisten. Deze fungeert als koepelorganisatie voor de Waag en de Van der Hoeven Kliniek.
Kwaliteit
Sinds 2011 zijn wij ISO 9001 gecertificeerd. Wij staan daarmee garant voor kwaliteit en een goede dienstverlening.
Er is voor de ISO-certificatie gekozen, omdat deze methode het mogelijk maakt om het behandelproces bij het certificeren centraal te stellen. Het behandelen van mensen met strafbaar gedrag of mensen die een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving, is immers één van onze belangrijkste doelen. De Forensische Zorgspecialisten onderschrijft de Governancecode zorg 2017.

Samenwerkingen
Om de best mogelijke zorg te kunnen waarborgen, werken wij samen met vele organisaties en instanties. Denk hierbij aan justitie, politie, penitentiaire inrichtingen, de reclassering, gemeenten, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en instellingen voor beschermde woonvormen.
Organisatiestructuur
De Forensische Zorgspecialisten bestaat uit stafafdelingen die de twee organisatieonderdelen ondersteunen op het gebied van human resources (HR), ICT, informatisering & automatisering, kwaliteit, planning & control, juridische zaken, facilitaire dienstverlening en communicatie. Sinds 27 april 2018 is Mariëtte Keijser bestuurder van De Forensische Zorgspecialisten.
DFZS in cijfers 2022
Wetenschappelijke
publicaties
In 2022 heeft De Forensische Zorgspecialisten 51 publicaties uitgebracht.
Van der Hoeven Kliniek
patiënten
In 2022 had de Van der Hoeven Kliniek 332 patiënten in zorg.
Behandelde cliënten
de Waag
In 2021 behandelde de Waag 6890 cliënten.