Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
30 augustus 2024

Diverse publicaties onderzoekers de Waag in wetenschappelijke tijdschriften

Afgelopen zomer verschenen er diverse artikelen in wetenschappelijke tijdschriften geschreven door onderzoekers van de Waag.

Neuropsychologische tests geven inzicht in cognitief functioneren en kunnen bijdragen aan scherpere diagnostiek en risicotaxatie
In de zomereditie van het Tijdschrift voor Neuropsychologie (TvN) verscheen een artikel van onderzoekers Juliette Hutten en Joan van Horn van de Waag. Hierin worden twee studies besproken over het cognitief functioneren van daders van (gewelddadige) delicten:

Deze twee studies laten zien dat meerdere cognitieve domeinen relevant kunnen zijn om in kaart te brengen bij plegers van geweldsdelicten. Daarnaast kan neuropsychologische diagnostiek informatie geven over responsiviteitsfactoren die effectieve behandeling in de weg kunnen zitten.

Het artikel is (voor abonnees van het Tijdschrift voor Neuropsychologie) te lezen via: https://www.tvnp.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/NP-19-2-1/Forensische-neuropsychologie-van-agressief-gedrag-Meta-analyse-en-expertadvies

Negatieve emotionaliteit en coping bij seksueel grensoverschrijdend gedrag
In de Journal of Sexual Aggression verscheen een artikel van onderzoeker Julia Wilpert naar aanleiding van een studie naar negatieve emotionaliteit en coping bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Het containerbegrip negatieve emotionaliteit kan globaal worden omschreven als iemands neiging om anderen en situaties negatief te ervaren. Dit kan zich op allerlei verschillende manieren uiten; van woede tot depressie en kan zowel naar buiten (externaliserend) als naar binnen (internaliserend) gericht zijn.

Ook speelt negatieve emotionaliteit een belangrijke rol in de zedenliteratuur als dynamische risicofactor voor recidive van zedendelicten. 

In de studie is gekeken naar 91 volwassen mannen die bij de Waag in behandeling waren voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De uitkomsten van de studie onderschrijven eerdere bevindingen over het belang van emotieregulatie en coping in de behandeling van mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

Hier lees je het hele artikel.