Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
10 april 2024

Filosoferen in de tbs - Okke Wisse

De gesprekken die Okke Wisse als algemeen geestelijk verzorger in de tbs-kliniek voert, zijn zeer gevarieerd. Af en toe – en vaker dan je zou denken – komt hij in contact met tbs-patiënten met een opmerkelijke filosofische aanleg of interesse. Hij spreekt hen graag. Het extreme karakter van de tbs roept indringende vragen op. Bijvoorbeeld naar dat wat tbs-patiënten en medewerkers ten volle met elkaar overeenkomen: mens-zijn.

Filosoferen in de tbs
Het boek ‘Filosoferen in de tbs’ is voortgekomen uit de talloze gesprekken die Okke in de afgelopen jaren met Stefan* heeft gevoerd, een van die ter beschikking gestelde ‘filosofen’. Nadat Stefan twee jaar geleden werd overgeplaatst naar een andere tbs-kliniek, heeft Okke hem twaalf persoonlijke brieven geschreven waarin hij reflecteert en dieper ingaat op hun vaak boeiende conversaties.

*Het levensverhaal van ‘Stefan’ (een gefingeerde naam) is zo bewerkt dat elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen op toeval berust.

Mens-zijn
Wisse analyseert het zelfbeeld van Stefan en andere tbs’ers aan de hand van denkers als Heidegger, Levinas en Lacan. Daarbij contrasteert hun zelfbeeld met dat van hemzelf. Er zijn overeenkomsten – beiden kampen met hetzelfde euvel: mens-zijn – maar Stefan en de meeste andere tbs-patiënten hadden de omstandigheden die hun ‘zelf’ vormden bepaald niet mee. Dit roept bij Wisse de vraag op wat idealiter behandeld zou moeten worden: de patiënt of de omstandigheden? Daarnaast bevraagt Wisse de centrale rol die het zogenaamde ‘zelf’ in de behandeling speelt. Hij pleit voor meer aandacht voor het lichaam en de ander. 

Biografie
Okke Wisse studeerde theologie aan de Vrije Universiteit en werkt al dertig jaar als geestelijk verzorger. Sinds 2003 is hij algemeen geestelijk verzorger in de Van der Hoeven Kliniek te Utrecht.

In april is bij uitgeverij Noordboek het boek ‘Filosoferen in de tbs, Het gesprek tussen een geestelijk verzorger en een tbs’er’ verschenen.
Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Van der Hoeven Kliniek en is te bestellen via deze link.