Insectenhotel voor duurzaamheid
Duurzaamheid is een thema dat alsmaar belangrijker wordt, zowel maatschappelijk als binnen de Van der Hoeven Kliniek. Binnen de organisatie wordt er daarom regelmatig creatief nagedacht over hoe iets duurzamer kan. Vanuit deze gedachtegang heeft de tuinwerkplaats van locatie Willem Dreeslaan in Utrecht een nieuw product in verkoop aan medewerkers genomen: het zelfgemaakte insectenhotel.
De tuinwerkplaats
In de tuinwerkplaats onderhouden onze werkmeesters en patiënten samen de binnentuin, houden de buurt groen, kweken groenten en fruit en verkopen bloemen en planten aan medewerkers. Werkzaamheden die in de wintermaanden rustiger zijn dan in de zomer. ‘Vandaar dat er ruimte was voor iets extra’s, zo kwamen we samen op het insectenhotel.’ Vertelt werkmeester Annabelle Feuerstein.
Utrechtse wijk Lauwerecht
Enkele maanden geleden werd er onder andere vanuit de tuinwerkplaats al een groot insectenhotel gemaakt in opdracht van Buurtcomité Stalau. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door de ondernemers van Lauwerecht en het ondernemersfonds Utrecht. Nadat deze opdracht was afgerond, duurde het niet lang voordat het idee geboren werd om kleine insectenhotels te maken voor verkoop aan medewerkers van De Forensische Zorgspecialisten (waar de Van der Hoeven Kliniek onderdeel van uitmaakt).
Recyclen
‘In het kader van duurzaamheid bedachten we op de tuinwerkplaats samen dat we oud hout uit de container kunnen halen, waarvan we kleine insectenhotels kunnen bouwen om te verkopen aan collega’s,’ aldus Feuerstein. ‘Dit oude hout is bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal van grote pakketten, maar komt bijvoorbeeld ook als resthout van de houtwerkplaats van onze kliniek. Zo kunnen we dit weer recyclen.’
Gezonder ecosysteem
‘Behalve het recyclen van hout, zetten we ons met het maken van de hotels ook in voor het gezonder maken van het Utrechtse ecosysteem door insecten.’ Vervolgt Feuerstein. ‘Bijna niemand kent bijvoorbeeld de wilde bij, maar deze is belangrijk voor het ecosysteem in Utrecht. Deze bijen hebben baat aan de komst van meer insectenhotels om bijvoorbeeld te nesten’.
In de wintermaanden maken twee patiënten samen met een werkmeester elke ochtend tussen half 8 en 9 uur de insectenhotels.