Koffiebranden als verbindende factor voor patienten en medewerkers Van der Hoeven Kliniek
Burgemeester Sharon Dijksma opent op 23 maart de koffiebranderij bij de Van der Hoeven Kliniek. Bij deze werkplaats gaan patiënten onder begeleiding van een werkmeester aan de slag met het branden, verpakken en verkopen van koffiebonen en bouwen zo aan het eigen merk The Bean Specialists. Daarnaast wordt er een koffiebar geopend en gaat de webshop live waardoor iedereen deze koffiebonen kan kopen. Met de komst van de koffiebranderij en -bar wordt het werkaanbod voor patiënten groter en krijgen zij de kans om zich te ontwikkelen in een nieuw beroep.
Het idee
De Van der Hoeven Kliniek kwam op het idee van een koffiebranderij door Zuivere Koffie, een organisatie die zich inzet om samen met gedetineerden koffie te branden en te verkopen. Met als doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen in het vinden van werk dat bij hen past. Een concept dat ook goed binnen de werkwijze en filosofie van de Van der Hoeven Kliniek past.
Patienten van locatie Oudlaan (de Wierde)
De Wierde is één van de drie locaties van de Van der Hoeven Kliniek waar patiënten met zowel een tbs-oplegging als een civielrechtelijke maatregel worden opgenomen en behandeld. Dit levert een diverse groep aan patiënten op, waarbij het werkaanbod niet altijd aansloot op hun interesses. Met de komst van de Koffiebranderij en -bar wordt het werkaanbod verbreed.
Werk als beschermende factor Voor patiënten is werk een belangrijke beschermende factor in de resocialisatie. Binnen de behandeling van een patiënt wordt gekeken naar het verminderen van risico’s, bijvoorbeeld door therapie of medicatie. Maar ook naar het versterken van de beschermende factoren zoals het hebben van een stevig sociaal netwerk en het hebben van prettig werk.
Van eenvoudig werk tot opleiding
Het scala aan werkzaamheden binnen de koffiebranderij is groot. Op veel verschillende gebieden biedt de werkplaats werk en opleidingsmogelijkheden aan patiënten. Van eenvoudig werk, zoals inpakwerk, tot het volgen van een opleiding bijvoorbeeld voor bonen branden of barista. Zuivere Koffie heeft de Van der Hoeven Kliniek geholpen bij het opzetten van de koffiebranderij.
Over de Van der Hoeven Kliniek
De Wierde aan de Oudlaan 7 in Utrecht levert intensieve en/of langdurige zorg. Het doel van een opname is het doorbreken van patronen en het herstel van contact en vertrouwen. De Wierde maakt sinds haar opening in 2008 het verschil voor patiënten die binnen de reguliere forensische geestelijke gezondheidszorg vastgelopen zijn of niet komen tot een succesvolle vervolgstap. Binnen deze locatie zijn zowel tbs-patienten als patienten met een zorgmachtiging opgenomen. De Van der Hoeven Kliniek is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten.