Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
05 september 2024

Landelijk Kwaliteitskader effectieve jeugdinterventies

In 2023 heeft het toenmalig kabinet de opdracht gegeven om een landelijk kwaliteitskader te ontwikkelen voor effectieve jeugdinterventies. Dit kader is ontworpen om een wildgroei aan gedragsinterventies en bewustzijnscampagnes te voorkomen en om ervoor te zorgen dat financiële middelen effectief worden besteed. 

Het landelijk kwaliteitskader helpt gemeenten en professionals bij het kiezen van interventies die gericht zijn op het voorkomen van jeugdcriminaliteit en het voorkomen van herhaling van delictgedrag. Het kader dient als richtlijn om te zorgen dat alleen bewezen effectieve interventies worden toegepast en voorkomt dat ineffectieve of schadelijke behandelingen worden ingezet. Het kwaliteitskader is afgelopen mei gepubliceerd.

Volgens het rapport is het bij geïndiceerde preventie belangrijk om door te verwijzen naar forensische zorginstellingen die doen aan risicotaxatie, beschikken over een multidisciplinair team (waaronder een kinder- en jeugdpsychiater) en gecertificeerde zorgprofessionals. Het is essentieel dat behandelingen erkend zijn door het Nederlands Jeugdinstituut, bij voorkeur beoordeeld door de deelcommissie Justitiële Interventies. En dat ze effectief onderzocht en gemonitord worden. Multimodale behandelingen die verschillende risicofactoren, inclusief traumagerelateerde klachten, en zowel systemische als individuele cognitief-gedragstherapeutische aanpakken worden aangeraden.

Larissa Hoogsteder, directeur behandelzaken en hoogleraar, benadrukt dat de Waag voldoet aan de hierboven beschreven eisen. “Wij beschikken over 12 vestigingen met (hoog)specialistische zorg, waaronder een zorglijn jeugd en jongvolwassenen met BIG en SKJ-geregistreerde therapeuten. De Waag biedt acht erkende interventies voor jeugdigen aan, waarvan vijf als effectief worden beschouwd”, aldus Hoogsteder. Zij adviseert gemeenten om te kiezen voor forensische zorginstellingen zoals de Waag, in plaats van goedkopere, maar minder effectieve opties.

Simone Dust, programmamanager Jeugd bij de Waag, voegt toe dat jongeren vaak pas te laat bij forensische zorginstellingen worden aangemeld, wanneer andere vormen van begeleiding al hebben gefaald. “Het is cruciaal om direct door te verwijzen bij forensische problematiek”, zegt zij.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwelkomt de aanbevelingen en benadrukt dat de bevindingen serieus moeten worden opgevolgd. Ze moeten gebruikt worden om de effectiviteit van interventies gefinancierd vanuit Preventie met Gezag te evalueren en zo nodig aan te passen of stop te zetten. 

Voor meer informatie, lees het artikel op Platform Investico of het gehele rapport op de website van de Rijksoverheid