Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
11 november 2021

Pilot dagbesteding op zorgboerderij Het Derde Erf

Elke woensdagmorgen om half 9 vertrekken drie patiënten van de Van der Hoeven Kliniek in Amersfoort met de fiets naar zorgboerderij Het Derde Erf. Daar werken ze de hele ochtend mee op de boerderij, in ruil voor kennis, ervaring en ondersteuning. Amanda Oosterwijk, gz-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, is verantwoordelijk voor het managen van het project: “Het is mooi om te zien dat patiënten een eerste connectie kunnen maken met de maatschappij.”

Pilot
“Een boerderij als dagbesteding is een wens die al lang speelt bij onze kliniek”, vertelt Amanda. In het kader van haar opleiding tot klinisch psycholoog doet zij dit project. Onlangs werd de pilot gelanceerd: drie patiënten met een onbegeleide verlofstatus werken elke week één ochtend op de boerderij. Het concept gaat uit van een gelijkwaardige wisselwerking: de patiënten werken op de boerderij en doen een taak die ze zelf kiezen. Joop, eigenaar en boer, biedt de mogelijkheid om de patiënten kennis te laten maken met het boerenleven, rekening houdend met hun kwetsbaarheden.

Zorgboerderij Het Derde Erf

Open sfeer
Het boerenleven heeft Amanda altijd aangetrokken. Ze ging dus graag op onderzoek uit: “Waar ik van de meeste boerderijen niet eens een reactie kreeg, nodigde boer Joop me enthousiast uit om langs te komen.” Het Derde Erf is een biologische balansboerderij, met een open, gemoedelijke en nuchtere sfeer: “Ze verkopen groentepakketten, vlees, eieren en rauwe melk aan de buurt en hebben een winkeltje, een koffietentje en een studio voor bewustzijnsontwikkeling. De boerderij is heel passend voor onze doelgroep. Het is echt een plek waar je mag zijn als mens.”

Amanda trekt het project samen met casemanager Hanneke Hilverts: “Patienten hebben een dagbesteding binnen de kliniek. Dit project is een kans voor patiënten om een verbinding met de maatschappij te creëren.”

Dit project is een kans voor patiënten om een verbinding met de maatschappij te creëren.

Positieve reacties
Wat de drie patiënten van de pilot vinden? “Eén patiënt twijfelde van tevoren of het boerenleven wel iets voor hem zou zijn. Hij vond het spannend, maar nu verft hij bankjes met muziek op, en na de eerste keer vroeg hij me of hij 2 dagen per week op de boerderij kan werken,” vertelt Amanda. Een andere patiënt leert kalfjes drinken: “Zij heeft het gevoel dat ze door die kalfjes leert zorgen.” De derde patiënt houdt van voertuigen en wordt dolblij van het zien van tractoren, en wast de auto. Amanda: “De patiënten vinden het spannend maar ook leuk dat ze iets kunnen betekenen. Het is hard werken maar ze komen voldaan terug.”

Amanda Oosterwijk en team


Plan tot uitbreiding
De pilot werd gelanceerd met het oog op uitbreiden: “Het zou natuurlijk fijn zijn als er meer patiënten voor meer uren per week op de boerderij kunnen gaan werken. Maar ook het winkeltje en koffietentje die weer opengaan, brengt mogelijkheden voor verloven met andere patiënten.” Het is een tussenstap tussen de dagbesteding die in de kliniek geboden wordt en de reguliere dagbestedingsplekken in de maatschappij. Ook is het plan om de meer kwetsbare patiënten een plek te kunnen bieden, waar kwaliteit van leven meer op de voorgrond staat. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een kopje koffie drinken op de boerderij.