Promotieonderzoek forensische neuropsychologie
Doelstelling/onderwerp
Dit promotieonderzoek richt zich op het cognitief functioneren van ambulante forensische cliënten. Het bestaat uit verschillende deelstudies.
Deelstudie 1. Delphi
In dit onderzoek is een panel van experts in forensische neuropsychologie in meerdere rondes bevraagd over het doen van neuropsychologisch onderzoek bij daders van agressieve delicten. Het artikel is hier te lezen, zie visual abstract hier.
Deelstudie 2. Meta-analyse
In deze meta-analyse onderzochten we de relatie tussen delictgedrag en cognitieve functies. We doorzochten de databases op artikelen die sinds 2000 geschreven zijn waarin het cognitief functioneren van een forensische groep werd vergeleken met dat van een controlegroep. Deze zoektocht leverde in totaal 79 artikelen op. Op basis van de resultaten kunnen we concluderen dat forensische groepen slechter presteren op neuropsychologische taken dan controlegroepen. Dit was het geval voor alle zes de cognitieve domeinen, en de verschillen waren het grootst voor de domeinen taal, executieve functies en sociale cognitie. De preprint is hier te lezen.
Betrokkenen DFZS
Juliette Hutten (contactpersoon) & Joan van Horn.
In samenwerking met
Universiteit van Amsterdam, Programmagroep Brein & Cognitie.
Links/referenties
Hutten, J., Hoppenbrouwers, S., Ziermans, T., Geurts, H., & Van Horn, J. (2024). Forensische neuropsychologie van agressief gedrag: Meta-analyse en expertadvies. Tijdschrift voor Neuropsychologie, 19(2), 81-94.
Hutten, J. C., Van Horn, J. E., Hoppenbrouwers, S., Ziermans, T. B., Geurts, H. M. G., & Forensic Neuropsychology Consortium. (2024). Neuropsychological assessment of aggressive offenders: A Delphi consensus study. Frontiers in Psychiatry. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2024.1328839
Visueel abstract Delphi studie
Hutten, J. C., Ziermans, T. B., Geurts, H. M. G., & Van Horn, J. E. (preprint). Cognitive functioning in offenders: A multi-level meta-analysis. https://doi.org/10.31234/osf.io/s48rn
Keywords
ambulante forensische ggz, cognitieve (dis)functies, neuropsychologisch onderzoek, agressie