Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
27 februari 2024
DFZS

Drie vragen aan... Janna

Transmuraal sociotherapeut bij de Van der Hoeven Kliniek
Janna werkt als transmuraal sociotherapeut bij de Van der Hoeven Kliniek. We stelden haar drie vragen...

Hoe ben je in de forensische zorg terechtgekomen?

Bijna zeven jaar geleden sprak ik op een stagemarkt een medewerker van de Van der Hoeven Kliniek. Ik studeerde sociaal pedagogische hulpverlening en de forensische zorg leek me wel wat. Ik ben hier toen gestart als stagiair en na mijn afstuderen ben ik gestart als sociotherapeut binnen de kliniek. Vorig jaar heb ik de overstap naar transmuraal sociotherapeut gemaakt.

Wat houdt jouw werk als transmuraal sociotherapeut in?

Ik begeleid tbs-patiënten bij de overgang van de kliniek naar de maatschappij. Patiënten hebben meerdere jaren binnen de muren van de kliniek een behandeling gevolgd. Wanneer zij hun behandeling buiten de muren van de kliniek mogen vervolgen, is dat een enorme overwinning voor ze. Maar eigenlijk is dat pas het begin van een nieuwe fase. Alles wat ze binnen hebben geleerd, moeten ze nu gaan toepassen. Dat kan allerlei uitdagingen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een baan of het opbouwen van een netwerk. Dat maakt het een boeiende fase in de behandeling om bij betrokken te zijn. 

Als transmuraal sociotherapeut werk ik veel samen met ketenpartners zoals begeleid wonen, ambulante begeleiding of behandeling maar ook met reclassering. Ik ben als het ware een spin in het web: ik zet de lijnen uit en ben een aanspreekpunt voor zowel de patiënt als de ketenpartners.

Wat wil je anderen meegeven over jouw werk?

Het werk van een transmuraal sociotherapeut kan soms best ingewikkeld zijn: het beste voor de maatschappij, is niet altijd het beste voor de patiënt en vice versa. Uiteraard staat maatschappelijke veiligheid voorop, maar het is wel een boeiend spanningsveld waar je mee te maken hebt.

Hoewel deze doelgroep dus niet altijd gemakkelijk is om mee te werken, is dat ook wat het zo interessant maakt. Werkdagen pakken geregeld anders uit dan gepland. Dat maakt het voor mij na zes en half jaar nog steeds afwisselend en uitdagend.

Benieuwd of werken in de forensische zorg ook iets voor jou is? Bekijk nu onze vacatures.