Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
18 september 2024

Groepsbehandeling voor vrouwen die winkeldiefstal plegen

De behandeling is erop gericht om deelnemers te laten stoppen met het plegen van winkeldiefstallen. Hiervoor wordt gekeken naar achterliggende factoren, risicosituaties, cognitieve vervormingen, zelfcontroleprocedures en gedragsalternatieven. Ook wordt in één van de sessies het netwerk van de individuele deelnemer betrokken in een apart gesprek met de groepsbehandelaren. Gedurende de groepsbehandeling wordt er gebruik gemaakt van huiswerkopdrachten en het invullen van registratieformulieren.
Nyomi Cairo, behandelaar bij de Waag Rotterdam, is een van de collega’s die de module destijds heeft ontwikkeld. ‘Wij merkten dat er veel winkeldievegges werden aangemeld bij de Waag. Ook hoorden we van de reclassering dat er behoefte was aan behandeling voor deze vrouwen,’ vertelt Nyomi. ‘Vanwege die signalen zijn we een module gaan ontwikkelen die bedoeld is als aanvulling op het individuele zorgprogramma Vermogen.´ 

De vrouwen die meedoen zijn heel verschillend en er is bij hen sprake van een delictpatroon. De motieven voor het plegen van de winkeldiefstallen en de stoornis (bijvoorbeeld kleptomanie) die daaraan ten grondslag ligt, kunnen verschillen. 

‘Het valt me steeds op hoe uiteenlopend ze zijn,’ zegt Nyomi. ‘Ze plegen allemaal winkeldiefstallen maar wel om andere redenen. Er zitten vrouwen bij die spullen ontvreemden omdat ze ADHD hebben en die hun impulsen niet kunnen beheersen of die het voor de kick doen, maar ook vrouwen die nauwelijks geld hebben en stelen om hun kinderen eten te kunnen geven. Binnen de groep kunnen ze over hun ervaringen praten. Het delen van deze ervaringen heeft een grote meerwaarde voor de behandeling. Het geeft inzicht in hun eigen gedrag. Ze stellen zichzelf vragen als: waarom steelt de één vanwege financiële problemen en de ander vanwege emotionele problemen?’ 

De behandeling vindt wekelijks plaats in een groep met maximaal acht deelnemers, die wordt geleid door twee behandelaren. In totaal zijn er elf bijeenkomsten met, een maand na de laatste bijeenkomst, een terugkomsessie. ‘Dan bespreken we of het gelukt is om geen diefstallen meer te plegen. Er zijn inderdaad vrouwen die dat lukt, maar er zijn er ook die terugvallen. De meeste vrouwen stelen al jaren en hun gedrag is hardnekkig. We bespreken de terugval en hoe ze daarmee om moeten gaan. Het gaat er uiteindelijk om dat ze zich bewust worden van hun delictgedrag,’ aldus Nyomi.

In de afgelopen jaren bleek dat het vaak moeilijk was om de groepen op de locaties ‘vol’ te krijgen. Daarom wordt de groep sinds enige tijd online (via Teams) aangeboden voor alle Waagvestigingen. Naar aller waarschijnlijkheid start in oktober 2024 weer een online groep geleid door Maaike Leistra en Carmen Erenst, beiden werkzaam bij de locatie Amsterdam. Het streven is om de groep jaarlijks in het voor- en najaar te geven. Met de ervaringen van de online variant zijn er wat kleine aanpassingen gemaakt in de groepsmodule. Er worden dus nog wel winkeldievegges aangemeld, maar om allerlei redenen en vaak een veelheid aan problematiek, komen ze helaas niet allemaal in de groep. Wij zijn nog altijd van mening dat ze ervan kunnen profiteren.

Meer weten over de zorglijn Agressie en Vermogen? Ga dan naar deze pagina op de website van de Waag.