Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
10 januari 2024

Intern opleidingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog (NIP) bij de Waag

In september is binnen de Waag het interne post-master opleidingstraject tot Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) van het Nederlands Intituut van Psychologen (NIP) gestart! 22 collega’s vanuit de Waag nemen deel aan dit eenmalige interne opleidingstraject, wat uiteindelijk leidt tot de BIG-registratie GZ-psycholoog-generalist.

Waardevolle investering

De collega’s van diverse vestigingen van de Waag vormen samen een opleidingsgroep. Ze ronden op verschillende momenten hun opleiding af, maar het interne NIP K&J opleidingstraject duurt maximaal 3 jaar.

Vanaf 1 januari 2026 gaat de nieuwe beroepenstructuur in, waardoor orthopedagogen niet meer toegestaan zijn tot de GZ-opleiding. De Waag heeft besloten om een unieke investering te doen, waardoor orthopedagogen en basis-psychologen de kans hebben om via dit interne opleidingstraject deze BIG-registratie te behalen.

Bovendien is het vanuit de Waag een waardevolle investering in het opleiden van regiebehandelaren met kennis en ervaring op het gebied van de forensische zorg. Deze regiebehandelaren zijn hard nodig gezien het grote tekort hieraan binnen de zorg.

Het traject

Tijdens het interne opleidingstraject is er aandacht voor handelingsgerichte diagnostiek, diagnostiek in de jeugdzorg, een inleiding- en verdiepingscursus systeemtherapie, een vervolgcursus CGT gericht op de forensische doelgroep en een basis- en vervolgcursus schematherapie gericht op adolescenten.

Daarnaast krijgen de deelnemers werkbegeleiding en supervisie gericht op behandeling en diagnostiek. Precies zoals dit normaliter in een GZ-opleiding ook verwacht wordt. Diverse collega’s hebben zich laten registreren tot NIP K&J Supervisor, om zo de deelnemers te kunnen voorzien van de juiste begeleiding tijdens dit opleidingstraject.

De deelnemers vanuit het interne opleidingstraject tot Kinder- en Jeugdpsycholoog ervaren het als volgt:

“We zijn heel blij dat de Waag ons deze mogelijkheid geboden heeft, zodat we ons op deze manier verder kunnen ontwikkelen. De opleidingsdagen geven een ‘kijkje in de keuken’ hoe het werken met jeugdigen op andere Waag-vestigingen verloopt. Het is fijn om dit traject met directe collega’s te kunnen volgen zodat de leerstof zich kan richten op het forensisch werk. Anders dan bij de GZ-opleiding telt onze eerdere scholing mee in het totaal te verwerven competenties, wat recht doet aan de kennis en ervaring die eenieder heeft.”