Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
21 mei 2024

Theaterstuk door forensische patiënten op WHO-conferentie over detentiezorg

Op 18 april voerde theaterplatform Theater Buiten de Muren tijdens de gevangenisgezondheidsconferentie van het WHO Regionaal Bureau voor Europa scènes uit een live voorstelling op. De voorstelling is geschreven én gespeeld door forensische patiënten zelf. Hierin nemen ze beleidsmakers, zorgprofessionals en wetenschappers mee op de reis van een justitiabele.

De conferentie werd mede georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), in samenwerking met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het thema van de conferentie is Mental health and wellbeing in detention: prison health is public health. In het Nederlands: Geestelijke gezondheid en welzijn in detentie: gevangenisgezondheid is volksgezondheid.


Theater Buiten de Muren ontwikkelt theater gebaseerd op echte ervaringen om een brug te slaan tussen het leven binnen de muren van een forensische instelling en de maatschappij. Het is een initiatief van De Forensische Zorgspecialisten. Hier lees je meer over Theater Buiten de Muren.

Tijdens de conferentie wordt er met internationale sprekers en deelnemers gesproken over een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot geestelijke gezondheid, zoals de epidemiologie van psychische aandoeningen, middelenafhankelijkheid en het verbeteren van de identificatie en diagnose van mensen die hulp nodig hebben.

Het WHO Regionaal Bureau voor Europa, het NIFP en andere partners streven ernaar om de gezondheid van mensen die in gevangenissen en andere detentiefaciliteiten wereldwijd leven te verbeteren.