Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

FAM

Achtergrond

Risicofactoren voor geweld bij vrouwen verschillen veelal van risicofactoren bij mannen. Deskundigen uit de klinische praktijk herkennen deze verschillen en geven aan behoefte te hebben aan meer specifieke richtlijnen voor risicotaxatie bij vrouwen. Het beschouwen van gendersensitieve risicofactoren is essentieel voor een accurate inschatting en behandeling van risico van geweld bij vrouwen.

De Female Additional Manual (FAM; De Vogel, De Vries Robbé, Van Kalmthout & Place, 2011) is ontwikkeld als een aanvulling op de HCR-20 (of HKT-30) voor het inschatten van gewelddadig gedrag door vrouwen. In 2014 werd deze versie aangepast voor gebruik naast de HCR-20V3 (of HKT-R). In deze versie van de FAM zijn acht specifieke risicofactoren voor vrouwen opgenomen en daarnaast aanvullende richtlijnen opgesteld voor twee historische items van de HCR-20V3. Het doel van de FAM is om de praktijk een klinisch relevant en bruikbaar risicotaxatie-instrument te bieden dat concrete richtlijnen oplevert voor risicomanagement bij vrouwen.

Verdere informatie

Er is naast de Nederlandse versie ook een Engelse, Finse en Franse versie van de FAM beschikbaar. Voor inhoudelijke informatie over de FAM kunt u contact opnemen met de auteurs via: vdevogel@dfzs.nl.

Handleiding

Exemplaren van de FAM handleiding zijn te bestellen bij Eburon of gratis te downloaden via deze link

Training

Training in het gebruik van de FAM als aanvulling op de HCR-20V3 wordt aangeboden via de Forensische Academie (RINO groep in samenwerking met De Forensische Zorgspecialisten), zie www.rinogroep.nl/categorie/63/Forensische-Academie.

Terug naar het overzicht